Země Lhostejnost Karla Kryla pokračuje. Přispívá demoblok i Drahoš.

20. 04. 2018 15:23:07
V posledních dnech politického života se mi stále do paměti vrací soubor Země Lhostejnost od Karla Kryla. Proč? Mám na to jednoduché vysvětlení.

Poslouchal jsem tenhle soubor, běžně dostupný na internetu jak v knižní, tak i v poslechové formě, snad pětkrát. Jednotlivé části mají vypovídající hodnotu nejen pro dobu tehdejší, tedy léta páně 1990 - 92, ale v jistém úhlu pohledu je to paralela i k dnešním dnům. K napsání této kratičké stati jsem byl vybičován jednak Babišovým "kličkováním", jednak neustálým napadáním tzv. "extremistických" nebo nesystémových stran, zejména SPD Tomia Okamury a jednak i prohlášením bohudík neúspěšného kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše (zde).

A právě dotyčný rozhovor posledně jmenovaného byl takovou tou poslední "fackou", která v mé mysli nastartovala zamyšlení se nad tím, zda mi tohle něco připomíná. A hle, vzpoměl jsem si právě na Krylovo politické komentáře (dostupné v mluvené formě zde v celkem pěti dílech) z let sice již dávno minulých, ale očividně nevyvanulých. Výrok pana Drahoše níže mi pak stačí k tomu, abych pochopil, za koho vlastně kope. Cituji:

"Dodal také, že případná vláda ČSSD a ANO s tichou podporou komunistů by mu vadila. Nebyl by to ale podle něj důvod k předčasným volbám. Ty by podle neúspěšného prezidentského kandidáta byly namístě, pokud by měla vzniknout vláda s SPD nebo s podporou hnutí Tomio Okamury."


Takže jsme se vlastně dostali z bodu tepání komunistů do bodu tepání vlasteneckých a protiunijních stran. Zkrátka a dobře, v duchu neomarxismu nám již komunisté tolik nevadí a jsme ochotní je akceptovat. Nikoliv však hnutí nebo stranu, která by příliš kritizovala EU a celkově západní vlády. Co mi to jen připomíná?
Použiji výrazivo samotného Karla Kryla. Vzpomínám si, jak rozradostnění havlíci a havelky společně se svým vůdcem v devadesátých letech nejdříve kopali do komunistů, ale v duchu humanity je nechali dožívat...a dožívají dodnes. Ba co víc, nechali je nakonec i ve vedoucích pozicích mnoha tehdy státních podniků, v úřadech a politických postech nedbaje na to, co bylo řečeno a proklamováno těsně po našem hladkém sametu neboli přenesení moci z vlády jedné strany na vládu více stran, kteréžto byly tvořeny bývalými, avšak veřejně neprofláknutými členy někdejší KSČ. A král Václav tleskal tomu, jak jsme mírní a lidští. Stejně tak tleskali i bombardování Srbska....

Nicméně, hledíce vstříc očím voliče, přesto tyto strany, dříve tomu tleskající, neopoměli vmést vinu za neúspěchy ekonomické i politické na vrub komunistů ač z plných 99% to byla jejich vcelku vypočítaná chyba. Přiznejme si, byť s řádným sebezapřením, že tomu tak je dodnes. Což, biti na tom finančně nebyly. Omluvit se to tím nedá, pochopit možná. Jenže ta doba měla zůstat zapomenuta, nikoliv občansky, ale politicky. Svobody bylo tehdy více a občanská společnost vstřícná. Politická společnost, stejně jako dnes, neprozíravá a sebestředná. A teď se doba vrací, vrací se s osobou tohoto muže, který jak možná naivně doufám již pozbyl své podpory a on i jeho iniciativa brzy skončí na pomyslném smetišti dějin. Ovšem vrací se s tím rozdílem, že komunisty zase necháváme dožít, neboť obětí je teď v hledáčku víc. Co na tom, že nic z toho, co bylo o nich predikováno se dosud nestalo. Co na tom, že i když je nazýváme fašisty a extremisty, žádný z těchto pojmů jejich politiku ani zdaleka nepřipomíná. Co na tom, že vlastně nikdo nedokážeme vysvětlit, proč je mezi sebou nechceme....důležité je, že nikde nebude Okamura. Proč? Nevíme, ale všichni o tom mluví i píšou ne? V jednom pořadu, tuším na TV Barrandov byl tázán předseda KDU-ČSL proč označuje SPD jako extremisty. Odpověděl, že za extremisty je označuje proto, že chtějí vystoupit z EU a to mu jako projev extremismu stačí. Pokud se tedy označuje za extremismus i tohle, pak význam toho slova notně pokročil a v tom případě je extremistickou stranou i samotná KDU-ČSL, jelikož se stýká s extremisty z řad potomků sudetských němců (nechvalně známé organizace požadující restituce na majetky po odsunutých němcích) a také Piráti, kteří pod rouškou demokratické strany skrývají mnoho členů zhlédnuvší se ve stejně nechvalně známé ultralevicové organizaci Antifa, kterážto je v USA zapsána jako teroristická. Vazby jejich předsedy Bartoše na Antifu jsou takovým veřejným tajemstvím. Ovšem o těchto věcech se takticky mlčí. Proč by ne, vždyť přeci všici kradnú a Okamura by jim do toho moc kecal.

Jsem si jist, že o kázání pana Drahoše o všem a ničem, netoliko o politice o níž ví jen to, že se dělá tam nahoře, už nikoho nezajímá. Nebo ano? Pak jsme stále ta samá země Lhostejnost....

Autor: Jan Kavrza | pátek 20.4.2018 15:23 | karma článku: 33.69 | přečteno: 996x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 12.00 | Přečteno: 119 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 496 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 5 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1189

Kritik, publicista, spisovatel, scénárista, technik a hardwarový expert na volné noze. Písu básně, romány, kritiky a komentáře na různá témata.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...